WK Splash

Ook dit jaar viel het WERELD KAMPIOENSCHAP gelijk met de Schildweek, jammer om deze altijd gezellige Schildweek te moeten missen, maar het WK is ook een erg mooie ervaring.
Dit jaar werd het WK Splash gehouden in Travemünde, in het noorden van Duitsland bij Lübeck. Dit is een echte havenplaats, de rivier de Trave komt hier uit in de Oostzee. Op deze rivier, op dit stuk een breed kanaal, voeren enorme schepen. De veerboot naar Trelleborg, Zweden vaart namelijk door dit kanaal de Oostzee op, zo’n 3x per dag. Dan wil je wel even wachten als er zo’n schip langskomt. Ook wordt hier jaarlijks de Travemünder Woche gehouden, waar een heleboel wedstrijden in verschillende klasse worden gehouden. Het was daarom ook een goed comité.

Mijn ouders en ik kampeerden op een camping, ongeveer 3 km van Travemünde, en daar stond de rest van de zeilers van het noordelijke team Jeugdwedstrijdzeilen ook, wat erg gezellig was.
Woensdag tot en met vrijdag had ik een trainings ’week’. Dan gingen we alvast het vaarwater verkennen en gaven de 2 trainers tips. Deze 2 trainers waren ook de begeleiders tijdens het WK. Er stond bijna de hele week een mooi windje. Veel last van stroming hebben we niet gehad, alleen in het kanaal merkte je dat er stroming was. Zondag hadden we de ‘practice race’, een oefenwedstrijd net zo georganiseerd als een normale wedstrijd alleen telt die niet mee, er stond veel wind. 

We moesten bijna elke dag een track and trace apparaatje ophalen, zodat we te volgen waren voor de thuisblijvers en de ouders op de kant. Konden ze precies zien hoeveelste ik lag en welke koers ik voer. Maandag begon het WK, alleen er stond geen wind. Dus uitstel en rond 15.00 afstel. Dinsdag begonnen we een uur eerder om de races van daarvoor in te halen, want het streven was 3 wedstrijden per dag, en op de laatste dag 2. Maar ook dinsdag stond er geen zuchtje wind, nog wel een wedstrijd geprobeerd, maar die werd halverwege afgeblazen, wel jammer want ik lag 9e. We hebben de boten aan de rubberboot vastgelegd en gewacht op wind, opzich lag ik best lekker in het zonnetje. Maar de wind kwam wel erg laat, uiteindelijk toch nog 2 wedstrijdjes gedaan, om 21.00 weer terug aan de kant. 

Woensdag weinig wind, maar wel genoeg om te varen, 3 wedstrijdjes gedaan. Donderdag hadden we een rustdag en daarna werd de groep gesplitst in een gold groep en een silver groep, de bovenste en de onderste helft. Ik zat in het gold team, vrijdag en zaterdag lekker gezeild en uiteindelijk ben ik 24e geworden. Aangezien ik vorig jaar 53e was is dat een mooie vooruitgang. Het niveau lag hoog dus ik ben tevreden en heb ook veel geleerd. Ook heb ik nog de Sneekweek gevaren waar ik 2e geworden was, nu even uitrusten en ik heb al weer zin in de volgende wedstrijden.

Sven Buikema