Verslag Wiedebokaal

Al jaren werd mij gevraagd of ik ook naar de WiedeBokaal zou komen. Alle keren waren er redenen om niet te gaan. Ik kan u nu vertellen dat er een hele grote reden is om wel te gaan. Ik wil andere evenementen zeker niet te kort doen. Maar dit evenement heeft ook onze harten gestolen. Wij zijn er zeker volgend jaar graag weer bij.

Om 08.00 waren we uit Veendam vertrokken en met wat tegenslagen van weg omleidingen waren we toch nog ruim op tijd in Wanneperveen.  De organisatie van de WiedeBokaal is  een geoliede machine. Dit kon je zien aan het feit hoe snel alle boten in het water lagen, maar ook aan de gehele organisatie vanaf het 1e minuut tot en met de prijsuitreiking. Alles liep alles op rolletjes. Wij hoefden ons alleen maar bezig te houden met lekker te zeilen.De deelnemers kwamen van alle windstreken van ons land en onze trouwe vrienden Michael en Renate Rörig van Duitsland waren ook dit keer weer van de partij.


Als nummer 3 geëindigd, is het de bedoeling dat je een stukje gaat schrijven over het evenement. Hier heb ik geen moeite mee. Toch valt het niet mee om wedstrijdverslag te maken. Reden is dat wij zeker niet alles hebben meegekregen v anwat er op het water is gebeurd. Dat alles is beoordeeld vanuit de 4451 met een klein beetje hulp van de uitslagenlijst.


Voor de zaterdag stonden er 3 wedstrijden op het programma. De zaterdag kenmerkte zich door een matige draaiende wind. Met 32 boten aan de start was het aardig dringen om een goed plekje te vinden. Of het nu aan de lijn lag of aan de gretigheid van de zeilers: van de 6 starts waren er volgens mij 5 met een algemene terugroep. Direct na elke herhaalstart werd de U vlag gehesen (Persoonlijk vind ik dat deze vlag te vaak met wedstrijden wordt gehesen. Hierdoor krijg je dat er minder fanatiek gestart wordt. Ik denk dat veel valse starts te wijten zijn hoe een startlijn er in ligt).


De 1e wedstrijd was voor ons een zoektocht. Waar liggen de boeien en als je weet waar deze ongeveer liggen: hoe kom je daar zonder al te veel last te hebben van je tegenstanders. Dat viel in het begin niet mee.  Het was een goede baan met uitdagende kruisrakken en ook voor de wind viel er veel te winnen of te verliezen. Thijs liet ons allemaal zien waarom hij Nederlands kampioen is geworden en wij niet. Ik blijf  verbaasd hoe makkelijk zij zeilen.


Na de 1e wedstrijd hadden we een lunch. Maar geen gewone. Nee, eentje die valt in de categorie heel goed en erg uitgebreid. Zonde van de broodjes die ik van thuis had meegenomen. Deze zaten zondagavond nog net zo in het plastic. Had me dit jaar voorgenomen om wat aan mijn gewicht te gaan doen. Maar deze voornemens gingen maar even in de ijskast.


Na de lunch wedstrijd 2 en 3.


Voor ons 2 heel verschillende wedstrijden. Waarschijnlijk door het nog bijkomen van de geweldige lunch gingen we als laatste om de 1e ton. Verbazend hoe alles tegen zat. Een hele slechte start. Direct de verkeerde hoek in. Deze hoek was ’s morgens toch niet onaardig. Gewend om lekker vrij te varen, maar nu bij elke overstag last van vuile wind van een ander. Overal zag je boten in vlagen snel vooruit schieten. Wij bleven lekker op ons plekje liggen. Wat we ook deden, het maakte haast niet uit. Het bleef knoeiwerk van de bovenste plank. Snel vergeten en lekker door gaan. Dat deed de fam Geelkerken ook en zij lieten zien dat er meer Nederlandse kampioenen op het water waren. Zij werden deze wedstrijd keurig 1e.


Wedstrijd 3 totaal het omgekeerde van wedstrijd 2. Wij gingen als 1e om het 1e merkteken en met Bas op mijn spiegel, gingen wij het voordewindse rak in. Achter ons gingen de kwadraten heerlijk hoog de plas op en daardoor konden de 4391 en 4451 mooi weglopen van de grote groep. Wat ik het gehele weekend heel erg moeilijk vond, was dat ik slecht kon zien wat de wind op deze plas deed. Op gevoel en beetje op de tiktak de kruisrakken maar in. En ja, de man waar ik het gehele jaar al veek bewondering voor heb voor zijn doorzettingsvermogen en die ik als vriend heel erg hoog heb zitten, ging ons, of we stil lagen, voorbij. Bas en ik strijden al jaren tegen elkaar en gedreven hoe ik ben, wilde ik er toch alles op zetten om hem weer voorbij te gaan. Jammer voor Bas, maar het lukte ons om vlak voor het einde van het laatste kruisrak hen weer voorbij te gaan. Ik was tevreden na de 1e dag. De spanning na de 1e dag lag bij de fam. Klapwijk, die door zeer constant varen na deze dag 1e stonden.


Na het zeilen de happy hour. Wel een Overijssels uurtje. Het vat was na 20 minuten al leeg. Wat wil je ook met meer dan 60 kwadraat zeilers en onderschat de Ojol zeilers en het comité niet. Aansluitend de bbq, wat net als de lunch zeer goed verzorgd was. Tegen 21.00 uur werd het rustiger. Vele zeilers verlieten het restaurant. Was het de drank of het de hele dag op het water zijn. Of moest er de zondag nog goed gestreden worden? Zeg het maar. In ieder geval een geweldige 1e dag. Wij stonden 7e en waren van plan om in de top 5 te komen.


De zondag iets meer wind (4 bft). Voor sommigen trapeze. Zeker nog niet voor de 4451. Weet niet waar dat aan ligt…… De 4e wedstrijd was voor Jeroen van Catz. Opvallend was dat de sterren van dag 1 (op de fam Geelkerken na) niet vooraan mee deden. Je ziet ook in de uitslagen de uitschieters van vele zeilers. Wedstrijd 5 iets meer wind maar zeker niet makkelijker. Vreemde gewaarwordingen. Wind en geen druk op de fok. Loopt de boot wel? Is de trim veranderd? En dan toch vlak achter Thijs (1) en Jurgen (2) finishen. We zullen het toch wel niet zo slecht gedaan hebben.


Na twee wedstrijden tijd voor de lunch. Deze was weer net zo goed als de zaterdag. En dan al weer de laatste wedstrijd. Met aftrek van 1 wedstijd stonden we 4e  En was ons doel voor het weekend bereikt. Maar door de wisselende uitslagen waren we hierover wel een beetje verrast.


De zesde wedstrijd was er weer een met zon en wind. Wat hebben we toch een mooie sport met elkaar. Geert liet direct zien dat er dit weekend niet met hem te spotten viel en Thijs liet het deze pot enorm afweten. Als Thijs volgend jaar gewoon met Erik gaat zeilen en niet met Willy, dan hoeven we hem niet op vakantie te sturen met de NK.


Voor de verdere uitslagen verwijs ik jullie naar de uitslagen lijst.


Verrast en heel blij waren wij met onze 3e plaats over het gehele weekend.


Dank aan alle zeilers, comités, vrijwilligers voor het mooie weekend. Wij komen graag volgend jaar weer!


4451 Daniël en Theo