Schildweek in volle gang

Steendam – Vrijdagavond 19 juli jl. is de 74e Schildweek geopend door de heer Hoogendoorn, burgemeester van de gemeente Midden Groningen met het luiden van de scheepsbel. Klaas Kreuijer werd gekozen als vrijwilliger van het jaar. Hij zet zich al jaren in voor de vereniging en dat werd beloond met deze eretitel.

Na de opening van de Schildweek gingen sponsoren en genodigden het water op voor de prominenten race. Het begin van de race werd bemoeilijkt doordat er weinig wind was. Martine Beks van de Beks Groep uit Ten Boer won de prominenten race. Deze wedstrijd wordt jaarlijks gezeild door sponsoren en bestuurders van gemeenten of provincie.

Dit jaar kwamen de Windsurfers LT voor het eerst aan de start van de Schildweek. Met de kleurige zeilen van de surfers gaf dat mooie plaatjes op het water. Zaterdag om 12 uur ging de eerste wedstrijd van start met de Windsurfers als eerste klasse. Gevolgd door de 16m2 klasse en een grote groep met Lasers zeilers verdeeld over drie types (standaard, Radiaal en de 4.7). Na de Lasers gingen de Schakel, Splash, Flits en Optimist klassen van start.

Met het dreigende onweer besloot de wedstrijdleiding de eerste wedstrijd kort te houden. Dit was een goede beslissing. Op het moment dat de zeilers en surfers aan de kant waren kwam er een dikke regenbui over. Na deze bui is de tweede geplande wedstrijd gevaren onder prachtige omstandigheden.

In de 16m2 klasse gingen Jeroen de Groot en Demi Jansen als een speer van start en gingen als eerste over de finish, gevolgd door Theo Dik en Daniël Folkersma en Jaap & Janniek Jongsma. In de Windsurfer LT klasse was Martijn Vos heer en meester op de zaterdag met twee eerste plaatsen.

In de Laser standaard streden Marcel Vos en Harry Laan om het dagsucces. Dit werd in het voordeel van Harry Laan beslist, die de tweede wedstrijd wist te winnen.

Zondag om 11 uur ging de eerste wedstrijd van start onder prachtige zeilomstandigheden. Er stond een windkracht 5 uit westelijke richting. In de 16m2 zeilden Erik Groeneveld en Elise Gruber naar het dagsucces, gevolgd door Jaap & Janniek Jongsma als tweede en Jeroen de Groot en Demi Jansen als derde. In de top van de 16m2 klasse staan Jaap & Janniek Jongsma op dit moment op een gedeelde eerste plek met Jeroen de Groot en Demi Jansen.

In de Laser radiaal is David van den Heuvel heer en meester tijdens het weekend. In de wedstrijden scoorde hij vier eerste plaatsen. Als nummer twee volgt Lucie Voogd.

Bij de Flits A domineren het duo Christiaan Koek en Tjalling  Bijlsma, gevolgd door Jeanet Engelsma en Anouk Vissia en als derde koppel Judith Jasper en Tamar Zijlstra.

Bij de Optimist C klasse staat Kevin de Wit eerste na drie wedstrijden,  gevolgd door Anyk Zuidinga en Veerle Visscher.

Tot en met donderdag as. zullen alle deelnemers blijven strijden voor een mooie plek in de ranglijst.